Darja Domratjeva KGB-officer – inget som förvånar

Aljaksandr Lukasjenka och Darja Domratjeva

Den statliga belarusiska (vitryska) nyhetsbyrån Belta publicerade nyligen bilder från en ”subbotnik” – en företeelse som i Belarus finns kvar sedan Sovjetunionens tid och ungefär innebär en dags gratisarbete i det allmännas tjänst. President Lukasjenka står på dessa bilder och murar tegelstenar tillsammans med… skidskyttestjärnan Darja Domratjeva!

En märklig scen för oss, kanske. För belarusierna är det emellertid knappast något som väcker förvåning. De är vana vid att se reportage där Lukasjenka solar sig i glansen av framstående idrottare som åtnjuter stor popularitet i landet. Och som jag tidigare skrivit här på bloggen finns det täta band mellan regimen och de olika idrottsförbunden.

Traditionellt är det säkerhetstjänsten KGB som ansvarar för just skidskyttesporten i Belarus. KGB:s chef är ordförande i skidskytteförbundet. De som är med i landslaget är formellt anställda inom KGB och många får alltså sin lön därifrån. Darja Domratjeva lär också inneha en officerstitel inom säkerhetstjänsten.

I oberoende belarusiska kretsar diskuteras det ibland hur man ska se på de idrottsstjärnor som fyller en regimvänlig funktion genom att posera offentligt med Lukasjenka eller till och med – som i Domratjevas fall – tillhöra någon av förtryckarregimens institutioner, låt vara endast formellt.

Vissa dömer Domratjeva och hennes likar hårt medan andra menar att de inte har något val, åtminstone om de vill kunna fortsätta utöva sin sport, och att de därmed snarare är offer för regimen, precis som så många andra.

Vad man än tycker kan man återigen konstatera att idrotten och politiken definitivt hör ihop i Belarus, och att regimen gör allt för att utnyttja idrotten för sina politiska propagandasyften, något som således inte bara gäller ishockey.

5 Svar to “Darja Domratjeva KGB-officer – inget som förvånar”


  1. 1 Petrovitj 2012/05/04 kl. 12:51

    Vad är det för fel på er, Östgruppen? Vad snackar ni om? Är ni inte trötta att kopiera artiklar från Vitryska oppositions källor? Ni bör börja tänka själva.

  2. 2 Martin Uggla 2012/05/04 kl. 13:09

    Hej!
    Jag står för mina åsikter, och publicerar normalt inte anonyma kommentarer, eftersom jag tycker det är fegt att gömma sig bakom pseudonymer. Jag gör dock ett tillfälligt undantag här. Det är ingen hemlighet för någon att skidskytteförbundet och säkerhetstjänsten hänger ihop i Belarus. Bilden på Domratjeva och Lukasjenka kommer som sagt från statliga nyhetsbyrån Belta. Jag söker information från olika källor, huvudsakligen oberoende professionella nyhetsmedier och människorättsorganisationer som är noggranna med källkritik. Om du vill kritisera det som skrivs så gör det sakligt med konkreta exempel, och – som sagt – inte anonymt.

  3. 3 Rasputin 2014/02/17 kl. 18:40

    Kanske dags att att svenska folket får reda på vilka figurer kamrat Domratjeva o co är när dom glänser i OS i Sotji. Man kan ju undra vilka medaljer Batka tänker dela ut.Kanske Vitrysslands Hjälte.


  1. 1 Elitidrottarens ansvar i en diktatur « Belarusbloggen om Vitryssland Trackback vid 2013/01/28 kl. 11:40
  2. 2 Helena Ekholm tog medalj i Lukasjenkaregimens PR-jippo | Belarusbloggen om Vitryssland Trackback vid 2015/09/16 kl. 23:11

Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin