Stopp för svensk vapenhandel med Belarus?

Som tidigare nämnts här på bloggen talar det mesta för att EU skärper sanktionerna mot den belarusiska (vitryska) regimen efter presidentvalet den 19 december. Häromdagen tog EU också ytterligare ett steg i den riktningen vid ett möte i Bryssel.

En av de åtgärder som föreslagits är att införa riktade sanktioner mot de belarusiska företag som kanaliserar landets export av krigsmateriel. Om förslaget blir verklighet kan det få intressanta konsekvenser också för Sverige, eftersom det svenska försvaret sedan lång tid tillbaka importerar lasersikten från Belarus.

Redan 2004 genomförde jag en granskning (inom ramen för mitt dåvarande arbete på Svenska Freds) av Sveriges vapenimport från Belarus under åren 1996-2003. Det visade sig att Sverige köpt vapen för 90 miljoner under den aktuella perioden. Samtidigt hade det totala svenska demokratistödet till Belarus uppgått till ungefär 60 miljoner.

Svenska staten pumpade alltså in mer pengar till regimen än till demokratifrämjande åtgärder. Vapenhandeln med Belarus har sedan fortgått, om än i mindre skala, och från regeringshåll har den försvarats med att inget embargo råder mot krigsmaterielimport från Belarus. En pinsamt formalistisk och ansvarslös attityd med tanke på svenska regeringars ofta uttalade engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter runt om i världen.

Intressant i sammanhanget är att just vapenförsäljningen utgjort en av Lukasjenkaregimens viktigaste inkomstkällor genom åren. Förtjänsten har gått in i en speciell fond utanför statsbudgeten, under regimens kontroll och utan insyn för utomstående. Genom att exportera vapen till länder som Nordkorea, Iran, Irak, Sudan och Angola har mycket pengar tjänats in till denna fond. Dessutom har Belarus sannolikt fungerat som ombud för rysk vapenexport till ovan nämnda länder, då det ibland har varit för politiskt känsligt för Ryssland att öppet stå för sådana affärer.

Men kanske är det alltså så att klockan nu klämtar för Belarus vapenaffärer med Sverige och övriga EU-länder? Det vore i så fall inte en dag för tidigt.

2 Responses to “Stopp för svensk vapenhandel med Belarus?”


  1. 1 Andreas 2011/01/09 kl. 0:23

    Bra att du uppmärksammar detta! Kan inte förstå hur vi kan sälja vapen till diktaturer överhuvudtaget, istället för att vara solidariska med det förtryckta folket.


  1. 1 InfoBelarus » Ingen vapenhandel med Belarus? Trackback vid 2011/01/09 kl. 10:23

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin

%d bloggare gillar detta: