Explosionen i Minsk

Gårdagskvällens explosion i den belarusiska (vitryska) huvudstaden Minsk har hittills orsakat minst tolv människors död.

Utredningen och spekulationerna om vem som ligger bakom det förmodade terrordådet är nu i full gång, men det är svårt att direkt identifiera några aktörer eller grupperingar som skulle ha något att vinna på en sådan fruktansvärd handling. Därför gör man nog klokt i att avvakta med alltför bestämda teorier tills det finns fler fakta att ta ställning till. Läs gärna mer om detta på Kalle Kniiviläs blogg.

Vad krissituationer som denna visar är hur sårbart ett samhälle med inskränkt press- och yttrandefrihet är. En stor del av den belarusiska befolkningen saknar förtroende för den information som myndigheterna förmedlar eftersom man av tidigare erfarenhet vet att samma myndigheter inte drar sig för att sprida lögner som gagnar regimens intressen. Varför skulle de tala sanning nu när de inte gör de annars?

En motsvarande situation uppstod när svininfluensan drabbade Belarus häromåret. Hälsovårdsmyndigheternas försäkran om att läget var under kontroll bemöttes med skepsis, och på vissa håll blev stämningen närmast panikartad.

Att som den svenska riksdagsledamoten Abir Al-Sahlani (C) genast peka ut president Lukasjenka som ansvarig utan några som helst belägg känns dock såväl oseriöst som vulgärt. Hennes riksdagskollega Caroline Szyber (KD) är ute i samma ärende med ett uttalande om dådet. Lukasjenkas dokumenterade övergrepp är tillräckligt förkastliga för att tjäna som grund för allvarlig kritik och fördömanden, men det finns ingen anledning att överdriva och spekulera i ännu värre brott förrän man har någon konkret grund till det.

Oavsett vem som ligger bakom kommer vi nu förmodligen att få se hur polis och säkerhetstjänst går till ny attack mot oberoende samhällsaktörer. När en bomb detonerade i Minsk på landets självständighetsdag i juli 2008 resulterade det i att nästan hela den politiska oppositionen kallades in till förhör och fick lämna fingeravtryck i egenskap av potentiellt misstänkta.

Därför är det också oroande att höra att den belarusiska säkerhetstjänsten stormat in på den oberoende tidningen Nasja Nivas redaktion nu på morgonen, enligt uppgift för att man är intresserad av det foto- och videomaterial från explosionsplatsen som Nasja Niva publicerat på sin hemsida.

DN, DN2, SvD,

6 Responses to “Explosionen i Minsk”


 1. 1 Andreas 2011/04/12 kl. 11:17

  På Chartyja 97 och Nasja niva är nästan alla överens om att Lukasjenko/KGB står bakom. Att Lukasjenko har motivet är tydligt, inte minst för att avleda befolkningens uppmärksamhet till ekonomiska situationen och förhindra EU att införa sanktioner. Om detta spekulerade även någon expert på Kommersant. Dessutom ger det Lukasjenko möjlighet att dra åt skruvarna om oppositionen och trycka ned dem. Man ska vara försiktig i att spekulera ja, men bara för att man har tagit rysk hjälp, som Kalle hävdar, betyder det inte att inte exempelvis KGB kan ligga bakom. Om det är KGB kan det ha en koppling till just Ryssland, säger vissa.
  Så här skriver en kommentatör på Chartyja:
  Шаги будут со стороны властей следующие:
  1- введение ЧП в стране
  2 – отмена всех сходок (больше 3 не собираться)
  3- изъятие оружия у охотников на длительное время
  4 – поиск врагов (это будут оппы), соответственно – обыски, аресты…
  5- Спокойно в это время можно резко повышать курс валюты, так как сходки запрещены и недовольные будут только по кухням
  6- Очередной пиар борца Лу за народ….лишь бы не было войны
  7- Блокировка сайтов была спланированна под это мероприятие заранее
  8- Запрет акции 14 апреля и Чернобыльского шляха
  9 – Повальная дактиласкопия всех!!!
  10- Отвлечение внимания от всех экономических проблем и подавление любой активности населения (нахождение врагов в связке с иностранными разведками)
  11 – дальнейший наезд на независимые СМИ и сайты (закрытие)
  12- Всё напоминает 3 июня (взрыв) – сейчас Лу будет обращаться к населению и у него развязаны руки под все действия…
  13 – Снятие с поста Кулешова (он невъездной в ЕС), назначение нового – который будет въездым в ЕС. Отправка Кулешова послом в одну из тёплых стран…
  14 – Всё идёт по ранее разработанному плану спецслужбами Луки

  • 2 Martin Uggla 2011/04/12 kl. 11:53

   Det kanske visar sig att det finns en koppling till säkerhetstjänsten eller till Lukasjenka, jag utesluter ingenting. Men innan man anklagar någon för terrorism bör man ha något att anföra som belägg för det, och där tycker jag inte att det är tillräckligt att hänvisa till att attentatet bidrar till att avleda uppmärksamheten från landets ekonomiska bekymmer.

   Kommentarer på Nasja Niva och Chartyja97 finns det gott om, och de brukar vara av varierande kvalitet (precis som i kommentarsfälten på svenska nätmedier). Att dra slutsatser om deras representativitet är synnerligen vanskligt, här som där.

   Apropå EU:s sanktioner är det naturligtvis viktigt även här att skilja på saker och ting som inte nödvändigtvis hör ihop. Att fördöma ett terrordåd och visa sympati med dess offer står inte i motsättning till att föra en hård och kompromisslös linje när det gäller kravet på respekt för mänskliga rättigheter.

 2. 3 Kalle 2011/04/12 kl. 13:18

  ”Någon expert på Kommersant” var den välkände vitryske journalisten Pavel Sjeremet, och han hävdade inte att det nödvändigtvis var Lukasjenko som stod bakom bomben, bara att regimen kan ha nytta av den. Han skrev också som eventuell konflikt inom säkerhetsapparaten. Jag refererar detta kort i mitt blogginlägg som Martin länkar till.

  Jo, det är många kommentatorer som med bestämdhet slår fast att nu måste Ryssland ge pengar och nu måste EU lyfta sina sanktioner. Därför att? Andra hävdar lika bestämt att det är Ryssland som står bakom detta.

  Och på stan i Minsk går det rykten att en buss har sprängts än här och än där, för folk litar inte på de officiella massmedierna. Som motåtgärd hotar makthavarna ryktesspridare med långa fängelsestraff. Suck. Hur hade det varit med lite fria massmedier? Nej, tänkte väl inte det…

  Nasja Nivas sajt verkar vara helt nere nu?

  • 4 Martin Uggla 2011/04/12 kl. 13:29

   Nasja Niva kopplar automatiskt över till en ”enklare” version pga den hårda belastningen på sidan. Jag får fortfarande upp sidan, som då har adressen http://pda.nn.by/


 1. 1 Torgmöte på tisdag: Situation Vitryssland « Why I Act – One Step Towards Peace. @ Spotlife Trackback vid 2011/04/15 kl. 10:43
 2. 2 Torgmöte på tisdag: Situation Vitryssland | Smilesuss Trackback vid 2011/08/22 kl. 22:32

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin

%d bloggare gillar detta: