Handklappsrevolution i Belarus

De folkliga protesterna mot den belarusiska (vitryska) regimen tilltar. Ikväll gick tusentals människor ut på centrala torg runt om i landet för att tyst markera sitt missnöje.

Nja, förresten, helt tysta var de inte. Demonstrationerna, som samordnas via den populära sociala nätverksportalen vkontakte.ru, rubriceras som folkfester, och de som samlats på torgen klappar mer eller mindre taktfast i händerna, medan förbipasserande bilister tutar till stöd.

Omkring 450 personer greps i samband med demonstrationerna. En av dem var David Emtestam, ställföreträdande ambassadchef vid svenska ambassaden i Minsk, som också misshandlades av specialpolis när han observerade demonstrationen i Minsk. Se bilder från gripandet här:

Aftonbladet

SvD

SVT

TV4

Ekot

Carl Bildts blogg

8 Responses to “Handklappsrevolution i Belarus”


 1. 1 martienne 2011/06/23 kl. 9:28

  Hälsningar från Vitryssland (Vitebsk). Jag gillar inte detta. Oproffesionellt av ambasadarbetaren. Kunde han inte lyckas att ”observera” på ett sätt som fick honom arresterad! Om tusentals personer var där, varför blev just han arresterad. Jag har varit i Minsk 2 månader och den ”panik” som rapporterades, och stora demonstrationer såg jag inte ett spår av. Sv medias rapporter från BY är hemskt vinklade. Man ser en helt annan verklighet i landet.
  När en ambassadtjänsteman arresteras för politisk verksamhet så försvårar det för andra svenskar i landet. De flesta människor i landet (speciellet nästan alla myndighetspersoner) stöder Lukashenkoregeringen och en negativ syn på svenskar förstör för andra med svenskt pass.
  Sverige bör lämna Vitrysslands politik till invånarna i landet och inte lägga sig i!

  • 2 Martin Uggla 2011/06/23 kl. 9:36

   Emtestam var en av ungefär 450 personer som greps. Och vare sig man är diplomat eller inte har man rätt att vara ute på stadens gator och torg. Dessutom är mötesfriheten garanterad i bland annat FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter, som också Belarus har åtagit sig att följa.

   • 3 Erik 2011/06/23 kl. 23:05

    Inte alls. En ambassadör ska i sin roll och uppdrag utföra det han är satt att göra. Att Svenska ambassaden genomför demonstrationer, aktivt dessutom, mot regeringar är DIREKT oacceotabelt.

    En diplomat ska vara en kommunikatör och skapa relationer, det här är det värsta klanteriet och oprofissionellt.

   • 4 Martin Uggla 2011/06/24 kl. 9:33

    I en ambassadörs roll och uppdrag ingår att följa den politiska utvecklingen. Emtestam var inte med och demonstrerade, utan observerade demonstrationen, vilket är helt legitimt.


 1. 1 Promenad till stöd för handklappsrevolutionen i Belarus « Belarusbloggen om Vitryssland Trackback vid 2011/07/02 kl. 16:43
 2. 2 Promenad i Stockholm till stöd för handklappsrevolutionen i Belarus « Belarusbloggen om Vitryssland Trackback vid 2011/07/02 kl. 16:49
 3. 3 Klappade i händerna ;-) « Lindrig huliganism Trackback vid 2011/07/06 kl. 20:51
 4. 4 Ig Nobels fredspris till Lukasjenka för förbjudna applåder | Belarusbloggen om Vitryssland Trackback vid 2013/09/13 kl. 9:43

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin

%d bloggare gillar detta: