Var är Teliasoneras obekväma frågor?

Nicklas Norling skriver på Expressens debattsida att kritiken mot Teliasoneras engagemang i länder som Uzbekistan och Belarus (Vitryssland) till stor del är obefogad och missriktad. Situationen i Uzbekistan känner jag inte till tillräckligt för att uttala mig om, men vad gäller Belarus har jag mycket svårt att köpa Norlings resonemang. Hans främsta argument tycks vara att ett Teliasonera som bistår förtryckarregimen med avlyssning av oliktänkande trots allt är att föredra framför andra alternativ:

Om inte Telia Sonera skär ut sin marknadsandel i Uzbekistan och de andra OSS-länderna så står ryssarna och kineserna med checkhäftet redo. Detta i sin tur kommer att innebära utökat ryskt och kinesiskt politiskt inflytande. Obekväma frågor om mänskliga rättigheter kommer sannolikt inte att finnas på deras agendor.

Ursäkta, men har någon hört Teliasonera ställa obekväma frågor till Lukasjenka om bristen på respekt för mänskliga rättigheter? Framförs de månne i hemlighet i företaget Bests styrelserum, där man via sitt intressebolag Turkcell har 80% av inflytandet, medan resterande 20% tillhör just den belarusiska regimen? Vilka uttryck tar sig företagets sociala ansvarstagande i övrigt i Belarus?

Jag håller med Norling om att  Teliasoneras närvaro i Belarus inte nödvändigtvis behöver vara av ondo. Men vi kan och bör kräva ett betydligt mer aktivt, medvetet och värdebaserat agerande i förhållande till de mänskliga rättigheterna än vad Teliasonera hittills visat prov på i Belarus.

 

 

0 Responses to “Var är Teliasoneras obekväma frågor?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin

%d bloggare gillar detta: