Gosedjur slapp fängelse – men inte deras husse

Häromveckan berättade jag om en gosedjursdemonstration i Minsk, ett humoristiskt sätt att hantera och illustrera den repressiva lagstiftningen i Belarus (Vitryssland). Nu har aktionen fått sitt rättsliga efterspel. I tisdags eftermiddag försvann plötsligt Pavel Vinahradau, aktiv inom oppositionsrörelsen ”Tala sanning”, spårlöst. Hans oroliga hustru ringde förgäves runt till polisstationer och sjukhus för att få fram information om vad som hänt. Under onsdagen framkom det att Vinahradau gripits och förts till Akrestsina-häktet, anklagad för att ha organiserat ovan nämnda demonstration. En kort domstolsförhandling senare var han dömd till tio dagars fängelse för ”brott mot lagen om genomförande av allmänna sammankomster”.

Gosedjursaktionen fick stort genomslag, såväl inom som utanför Belarus, och visar att humor kan vara ett mycket effektivt redskap i kampen mot en förtryckarregim. Men samtidigt som vi ler – eller till och med skrattar högt – åt initiativtagarnas kreativitet och idérikedom bör vi också ägna en tanke åt de risker som ett regimkritiskt engagemang ständigt medför i Belarus. Den absurda fängelsedomen mot Pavel Vinahradau är ett utmärkt exempel på detta, och även ett kort fängelsestraff är i Belarus en svår prövning, särskilt med tanke på den usla standard som råder i landets fängelser.

Interiör från cell i Akrestsina-häktet

Fler bilder från Akrestsina-häktet finns här.

1 Response to “Gosedjur slapp fängelse – men inte deras husse”  1. 1 Hundar krävde frigivning av politiska fångar « Belarusbloggen om Vitryssland Trackback vid 2012/06/14 kl. 10:51

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin

%d bloggare gillar detta: