Återigen nekad visum till Belarus

Det blir inget besök i Belarus (Vitryssland) den här gången heller. Belarusiska ambassaden i Stockholm har beslutat att avslå min visumansökan. Den enda förklaringen som gavs av konsuln var att jag ”nog själv förstår varför”.

Och ja, helt förvånande är det ju inte. För det är så diktaturen Belarus reagerar på offentlig kritik, något som jag ganska ofta uttrycker gentemot landets regim. Senast har frågan om att frånta Belarus värdskapet för ishockey-VM 2014 på grund av den drastiskt försämrade människorättssituationen i landet och Telia Soneras stöd till den belarusiska säkerhetstjänsten varit föremål för massmedial uppmärksamhet i Sverige och vi i Östgruppen har deltagit aktivt i dessa diskussioner.

Den belarusiska regimen försöker ibland ge sken av att man visst respekterar de mänskliga rättigheterna och att den internationella kritiken är orättvis. Genom straffåtgärder som den här visar man dock upp sitt rätta ansikte och gör tydligt att man inte tål ett av de mest fundamentala inslagen i ett demokratiskt samhälle, rätten att yttra sina åsikter offentligt utan att drabbas av repressalier. I mitt fall är inte konsekvenserna så allvarliga, även om jag naturligtvis  gärna vill kunna resa in i Belarus. Betydligt värre är det för våra vänner i den belarusiska demokratirörelsen som regelbundet kastas i fängelse eller misshandlas för sina åsikters skull.

3 Responses to “Återigen nekad visum till Belarus”


  1. 1 Irene Strachal 2014/03/31 kl. 17:39

    svenska språkrådet har bestämt att vi ska säga Vitryssland på svenska

    • 2 Martin Uggla 2014/04/01 kl. 9:31

      Svenska språkrådet bestämmer som väl är inte alls vad folk ska säga. Däremot rekommenderar man fortfarande Vitryssland, en rekommendation som mycket väl kan komma att ändras om användningen av Belarus fortsätter att öka och spridas.


  1. 1 Hissmöte med Belarus ambassadör « Belarusbloggen om Vitryssland Trackback vid 2012/06/05 kl. 16:32

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin

%d bloggare gillar detta: