Lukasjenka inbjuden till Prag

Idag bjöd Tjeckiens utrikesminister Karel Schwarzenberg in Belarus (Vitrysslands) president Aljaksandr Lukasjenka till EU-toppmötet i Prag den 7 maj.

Uppenbarligen har EU övergett sin principfasta hållning gentemot Belarus till förmån för en mer pragmatisk linje. Frågan är dock om det leder till önskat resultat. Helt klart kommer den belarusiska regimen att utnyttja inbjudan i propagandasyfte. Statligt styrda massmedier kommer att basunera ut att EU välkomnar Lukasjenka med öppen famn.

Den belarusiska demokratirörelsen känner sig förmodligen sviken, och det med rätta. Dess många gånger upprepade farhågor att EU:s nystartade dialog med den belarusiska regimen kommer att äga rum på bekostnad av de mänskliga rättigheterna känns väldigt relevanta.

Personligen är jag mycket besviken och starkt kritisk. Alla måste vara medvetna om att Lukasjenka är den högste ansvarige för det förtryck som råder i Belarus. Det var tillräckligt illa att EU i höstas upphävde de visumrestriktioner som tidigare gällt mot honom. Att man dessutom aktivt bjuder in honom till toppmötet i Prag innebär att man med råge passerar gränsen för vad som är acceptabelt. Det ger onekligen ett intryck av att valfusk, brutalt polisvåld och trakasserier mot oliktänkande inte längre uppfattas som särskilt viktigt att bry sig om.

0 Svar to “Lukasjenka inbjuden till Prag”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin