Före detta polis avslöjar valfusk

Mikalaj Kazlou arbetade tidigare som polis. I samband med parlamentsvalet i september 2008 tjänstgjorde han bland annat som vakt vid en av vallokalerna. Hans uppgift var att bevaka det låsta rum där valurnan stod på nätterna under den förtidsröstning som traditionellt äger rum några dagar före själva valdagen.

På kvällen den 27 september bad den lokala valkommissionens ordförande Kazlou att till henne lämna ifrån sig nycklarna till det låsta rummet, så att hon kunde fylla på med fler valsedlar i urnan.

Kazlou vägrade gå med på detta, och föll inte till föga förrän hans chef en stund senare hörde av sig på telefon och beordrade honom att tillmötesgå ordförandens önskemål. Strax därpå kunde han bevittna hur tre personer gick in i rummet med valurnan och lade i en ordentlig bunt med valsedlar.

Kazlou rapporterade incidenten men fick bara höra att han inte hade med saken att göra, och att han därför skulle hålla tyst om det inträffade.

Under en period efter valet kände sig Kazlou övervakad och misstrodd. Sakta växte insikten om att hans framtidsutsikter inom poliskåren knappast var särskilt goda. Till slut valde han att lämna yrket, och nu har han alltså berättat historien om valfusket för den oberoende tidningen Narodnaja Volja, där den kan läsas i sin helhet.

Själva berättelsen förvånar inte dem som följt de senaste valen i Belarus (Vitryssland). Däremot är det ganska unikt att en person från insidan så detaljerat avslöjar hur det hela gått till.

Narodnaja Volja har nu vänt sig till myndigheterna för att få något slags respons på Kazlous vittnesmål. Hittills har dock kommentarerna varit sparsmakade. Förmodligen försöker man tiga ihjäl historien, som naturligtvis kommer upp vid en för regimen väldigt olämplig tidpunkt, två månader innan presidentvalet går av stapeln.

Mikalaj Kazlou

 

4 Svar to “Före detta polis avslöjar valfusk”


  1. 1 Andreas 2010/10/21 kl. 16:43

    Bra att någon som vågar berätta vad de sett. Tror dock inte det påverkar så mycket eftersom detta når ut till redan övertygade oppositionella och inte till de som verkligen inte känner till valfusket.. Detsamma gäller något som jag läste på Хартыя 97 där Sannikovs hustru berättade om att lärarna måste våga säga ifrån mot makten osv. Alltså, sådana här berättelser når ut till oppositionella medier (Наша ніва, Хартыя 97, НВ) men inte till dem som verkligen tror att valen går rätt till eller de som mest behöver den informationen. Ja, Хартыя 97:s läsare får ta del av det, men det når inte ut till de övriga befolkningen.
    För övrigt finns intervjun på ryska här: http://www.charter97.org/be/news/2010/10/15/32991/
    Sedan är jag mycket fundersam över Nekliaevs underskrifter, vars antal han uppger vara 146 000 på sin hemsida. Detta är 36 000 fler än Sannikov, som dock i opinionsmätningarna har betydligt högre siffror än Nekliaev och vars stöd uppgetts vara betydligt större än Nekliaevs.
    Tack för en bra blogg


  1. 1 Rektor ”rekommenderade” röst på Lukasjenka « Belarusbloggen om Vitryssland Trackback vid 2010/12/03 kl. 0:06
  2. 2 Tvingade till förtidsröstning « Belarusbloggen om Vitryssland Trackback vid 2010/12/14 kl. 0:20
  3. 3 Värnpliktiga röstade rekordsnabbt? « Belarusbloggen om Vitryssland Trackback vid 2012/09/18 kl. 14:57

Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin