Tvingade till förtidsröstning

Imorgon tisdag inleds den beryktade förtidsröstningen i det belarusiska (vitryska) presidentvalet. Beryktad, eftersom en stor del av valfusket brukar äga rum just i samband med detta moment.

Precis som vid tidigare val ser vi nu också hur regimen på olika sätt aktivt försöker förmå väljarna att rösta dagarna före istället för på själva valdagen. Det sker antingen med tvång eller med löften om olika slags belöningar.

Människorättsförsvarare för fria val, som bedriver en oberoende valövervakning uppmanar nu människor att vägra låta sig tvingas till förtidsröstning, och ber dem samtidigt att rapportera in de fall där påtryckningar utövas.

Idag började man publicera inkommande rapporter på sin hemsida, och det är intressant läsning:

* Ales berättar att dekanerna på det statliga universitetet BDUIR tvingar de studenter som bor på universitetets studenthem att rösta i förtid, annars riskerar de att bli av med sin plats på studenthemmet. Var och en måste sedan intyga för dekanen att han eller hon har varit och röstat.

* En anställd på företaget Chimvalakno i Hrodna berättar att arbetsgivaren hotar med uppsägning om de anställda inte röstar i förtid.

* Olga, som arbetar som lärare och kurator på universitetet BDPU, har blivit ålagd att kontrollera att studenter som kommer från andra städer än Minsk röstar den 14 eller 15 december. Hon berättar att hon talat med flera studenter som tänker rösta i förtid för att slippa eventuella problem.

Listan av liknande fall är redan lång och den kommer att uppdateras kontinuerligt under dagarna före valet.

Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin