Hockeyförbundet – Lukasjenkas nyttiga idiot

I en artikel på SVT Debatt ger jag min syn på flaggbråket kring VM och det besläktade problemet med Belarus (Vitrysslands) värdskap för ishockey-VM 2014. Läs artikeln här eller nedan.

Flaggförbud gör hockeyförbundet till Lukasjenkos nyttiga idioter

Det svenska ishockeyförbundet vill hålla politiken utanför idrotten – men i praktiken gör de tvärtom. På uppmaning av den vitryska förtryckarregimen har landets traditionella flagga förbjudits i pågående VM i Globen. Därmed tar förbundet ställning för president Lukasjenko och hjälper honom att utnyttja ishockeyn i politiskt propagandasyfte.

Under det pågående världsmästerskapet i ishockey har Svenska ishockeyförbundet förbjudit vitryska supportrar att använda den traditionella vitröda nationsflaggan när de hejar på sitt landslag.

Vid fredagens premiär i Globen gjorde arrangörerna ett första misslyckat försök att få bort flaggorna från läktaren. Under söndagens match mellan Vitryssland och Slovenien tog man dock i med hårdhandskarna och fick ordningsvakter att med våld släpa bort supportrarna från arenan.

Förbudet motiverades med att flaggan ses som en politisk symbol och att sådana inte är tillåtna enligt det internationella ishockeyförbundets regelverk.

Den vitröda flaggan antogs första gången som officiell vitrysk flagga under landets korta självständighetsperiod 1918-1919. Den kom åter i officiellt bruk 1991 i samband med Sovjetunionens sönderfall, då Vitryssland på nytt blev självständigt. Den är alltså för många vitryssar en stark nationalsymbol.

År 1995 införde den då nyss tillträdde presidenten Aljaksandr Lukasjenko via en förfuskad folkomröstning en ny officiell flagga, väldigt lik den som använts under landets tid som delrepublik i Sovjetunionen. Sedan dess är nationsflaggan föremål för en politisk konflikt, vilket också innebär att båda varianterna bär på en stark politisk laddning: Landets demokratiska krafter värnar den i deras ögon alltjämt legitima vitröda flaggan, medan regimen låter sig representeras av den rödgröna flagga som lagvidrigt fått officiell status.

Det internationella ishockeyförbundet vill inte att dess idrottsevenemang ska utnyttjas till spridande av politiska budskap. Det är en rimlig hållning. Men VM-arrangören rubbar själv den önskvärda politiska neutraliteten genom att på uppmaning av det vitryska ishockeyförbundet bannlysa den vitröda flaggan från Globen.

Därmed tar man nämligen ställning i konflikten istället för att hålla sig utanför den. Man ställer sig på diktaturens sida, precis som när man trots protester beslutade att låta Vitryssland och Lukasjenko arrangera ishockey-VM 2014.

I grunden består problemet i att det internationella ishockeyförbundet inte tycks förstå hur politiserad den vitryska elitidrotten är. Lukasjenko utnyttjar målmedvetet idrotten för sina politiska intressen.

Han har inom landet skapat en myt om att Vitryssland är en stor idrottsnation och därigenom förvandlat idrotten till ett slags kulturellt kännetecken, där han själv är dess främste representant. På så sätt kan han också utnyttja den stora uppmärksamhet som idrottsevenemang genererar till att föra ut sitt politiska budskap, och samtidigt få internationellt erkännande på ett sätt som annars förvägras honom.

Det vitryska ishockeyförbundet är i enlighet med detta hårt knutet till regimen. Dess nuvarande ordförande är en före detta idrottsminister, hans företrädare var inrikesminister parallellt med sitt ishockeyuppdrag. Och den organisationskommitté som ansvarar för genomförandet av nästa års VM i Minsk leds av landets premiärminister inom ramen för regeringens reguljära verksamhet.

Bland övriga medlemmar i kommittén märks ytterligare några tunga ministrar samt en före detta chef inom säkerhetstjänsten. Flera av dem är för övrigt föremål för EU:s riktade sanktioner mot statstjänstemän som bär ansvar för grova människorättsbrott.

Om Lukasjenko får behålla värdskapet för ishockey-VM 2014 – definitivt besked fattas vid internationella ishockeyförbundets kongress i Stockholm 16-19 maj – så kommer detta arrangemang tveklöst att utvecklas till en politisk manifestation till stöd för den vitryska regimen.

I de strikt kontrollerade statliga massmedierna kommer en för regimen mycket viktig bild att dominera: Lukasjenko i ett positivt sammanhang, omgärdad av leende ishockeystjärnor och makthavare som likt nyttiga idioter skänker legitimitet åt diktaturen.

Om det internationella ishockeyförbundet menar allvar med ambitionen att hålla sina evenemang fria från politiska budskap så bör man därför sluta trakassera vitryska supportrar och istället fatta beslut om att flytta nästa års VM från Vitryssland.

Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter

2 Svar to “Hockeyförbundet – Lukasjenkas nyttiga idiot”


  1. 1 P M 2014/03/05 kl. 14:16

    Att internationella ishockeyförbundet beter sig korrupt åt är tyvärr inget ovanligt. Att överhuvudtaget ge det s.k. VM till en diktatur som Vitryssland är bedrövligt. Överhuvusdtaget är det löjligt att förbundet varje år arrangerar en turnering som det kallar för ”världsmästerskap” när alla vet att den inte visar deltaghnade lags riktiga styrka – de flesta av de böästa spelarna är då upptagna i Stanley Cup. Att kalla den turneringen är ju falsk marknadsföring!
    Förbundet skulle kunna få till stånd ett avtal med NHL om den ligan kan ha en kortare säsong säg vart tredje eller fjärde år – och då få till stånd ett riktigt VM, med alla de bästa spelarna tillgängliga.

    Tittar vi längre bak i historien hävdade ju IIHF att proffsishockeyn i Nordamerika inte var riktig sport – och därför hindrade NHl proffs att spela i Kanadas (och USAs) landslag! Kommentar överflödig….


  1. 1 Svensk prinsessfödsel orsakade flaggbråk i Belarus | Belarusbloggen om Vitryssland Trackback vid 2014/02/28 kl. 18:28

Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin