Tre nya politiska fångar i Belarus

grafici_kryminal_1

Graffitiverket som lett till att tre unga belarusier sitter häktade i Minsk

Det belarusiska människorättscentret Vjasna konstaterar i ett uttalande att ytterligare tre personer nu uppfyller kriterierna för att klassas som politiska fångar.

Det rör sig om tre ungdomar som greps för en dryg vecka sedan efter att ha genomfört en graffitiaktion i Minsk. På en mur skrev de ”Belarus bör vara belarusiskt” och kompletterade budskapet med en överkryssad svastika, en likaledes överkryssad bild av den sovjetiska hammaren och skäran samt ett typiskt belarusiskt ornament.

Ungdomarna sitter nu häktade och anklagas för grov huliganism och skadegörelse av egendom.

I sitt uttalande påpekar Vjasna att lagparagrafen om grov huliganism inte är tillämplig på den genomförda aktionen och att det fattade häktningsbeslutet inte står i proportion till den förhållandevis ringa skadegörelse som ungdomarna gjort sig skyldiga till. Man konstaterar också att polisen använt övervåld i samband med gripandet av de misstänkta.

Vjasnas slutsats är att politiska motiv ligger bakom rättsprocessen och att regimen genom att statuera exempel vill skrämma andra aktivister till passivitet under återstoden av presidentvalskampanjen.

Det är bra och viktigt att Vjasna uppmärksammar fallet och därmed också tydliggör att det inte bara är högprofilerade oppositionspolitiker som räknas in i kategorin politiska fångar, något som man från bland annat EU:s sida tidigare tycks ha haft svårt att förstå. Förhoppningsvis reagerar man åtminstone på dessa nya fängslanden, med tydlig kritik och krav på frisläppande av samtliga politiska fångar.

Det totala antalet politiska fångar i Belarus uppgår i dagsläget till nio personer.

Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin