Regimen förbjuder de två viktigaste fria tidningarna

Informationsdepartementet har nu yrkat på att Narodnaja Volja och Nasja Niva – de två viktigaste fria tidningarna i dagens Belarus (Vitryssland) – förbjuds. Formellt tas beslutet i belarusisk domstol, men ingen räknar förstås med att domstolen ska gå emot regimen.

Bakgrunden är att de båda tidningarna ådragit sig flera varningar under det senaste året, inte minst på grund av deras rapportering av efterspelet till presidentvalet i december. Droppen som fick bägaren att rinna över var dock rapporteringen kring terrorattentatet i Minsks tunnelbana för ett tag sedan. Såväl Narodnaja Volja som Nasja Niva har i detta sammanhang bedrivit en seriös journalistik och därvid även låtit andra röster än de myndighetssanktionerade komma till tals i analysen av dådet. För detta riskerar de alltså nu publiceringsförbud.

Dessa tidningar har tidigare haft problem att nå ut till sina läsare, eftersom regimen sett till att de inte fått spridas via det statliga distributionssystemet. Det hindret avskaffades som ett led i kohandeln mellan Belarus och EU under 2008, och sedan dess har de kunnat verka någorlunda normalt. Men nu är det som bekant andra tider igen…

1 Svar to “Regimen förbjuder de två viktigaste fria tidningarna”


  1. 1 Kalle 2011/05/01 kl. 11:55

    Det var väl väntat, tyvärr. Rättegången ska tydligen börja den 11 maj. NN har ju ganska liten upplaga, även om den gått upp efter att distributionsförbudet upphävdes. De hävdar själva att upplagan nu är 6.000 ex. NV är lite större och kommer lite oftare, men tidningarna är ändå ganska marginella. Det stora slaget var ju när BDG försvann. Det var ju en riktigt proffsig tidning som hade närmare 70.000 i upplaga när den förbjöds 2006.


Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin