Toppmöte med flera agendor

eu luka

Hoppas på belöning från EU

Lukasjenka försöker blidka EU genom att framstå som fredsmäklare i Ukrainakonflikten. Förhoppningsvis låter sig inte unionens företrädare luras så lätt.

På tisdagen kommer mångas blickar att riktas mot Minsk. I den belarusiska (vitryska) huvudstaden arrangeras då nämligen ett toppmöte mellan EU, Ukraina och den tullunion som Ryssland, Kazakstan och Belarus utgör. I teorin lär mötet också ska handla om handelspolitik, men i själva verket är det förstås kriget i Ukraina som kommer att stå i fokus.

Och varför just i Minsk? Jo, för att det sannolikt var den enda plats som samtliga involverade kunde tänka sig att träffas på. Aljaksandr Lukasjenka har ju framställt sig som någorlunda neutral i den pågående konflikten, åtminstone på ytan. Visserligen har Belarus ett omfattande militärt samarbete med Ryssland, men samtidigt är handeln med Ukraina viktig för landets ekonomi. Dessutom är Lukasjenka rädd för att hamna i ett helt oåterkalleligt beroendeförhållande till Ryssland. Därför försöker han så långt det är möjligt balansera mellan de båda sidorna. Ett led i det försöket var också att erbjuda sig att stå värd för de förhandlingar som nu ska gå av stapeln.

Därigenom får Lukasjenka också möjlighet att putsa på sin internationella image. Det gäller inte minst i förhållande till EU. På grund av EU:s rådande sanktionspolitik mot Belarus förekommer normalt inte några kontakter på högsta nivå mellan Bryssel och Minsk, och Lukasjenka – som personligen är föremål för riktade sanktioner – får inte ens besöka unionen. Men nu kommer EU:s utrikeschef Catherine Ashton själv resande till Minsk för att delta i ett möte som han arrangerar. Och de belarusiska statliga massmedierna kommer förstås inte att försitta tillfället att förmedla en bild av Lukasjenka som internationellt erkänd fredsmäklare. I den meningen innebär toppmötet tveklöst en propagandaseger för honom. Förmodligen hoppas han också att EU ska bli vänligare stämt mot honom som belöning för hans initiativ till det aktuella toppmötet.

Ashton säger i en kommentar att förhandlingarna är en möjlighet som man måste ta vara på, och det finns ingen anledning att ifrågasätta att EU gått med på Minsk som mötesplats.

Men att Lukasjenka-regimen nu eventuellt kan spela en kortsiktig positiv roll i hanteringen av Ukraina-kriget innebär inte att det inhemska förtrycket minskar. Det får därför inte heller leda till att EU:s kritik mot detta förtryck lindras.

Nyckeln till en långsiktig demokratisk utveckling i hela regionen är att de mänskliga rättigheterna respekteras fullt ut. Det bör EU inse och ta till utgångspunkt för såväl sitt agerande i den konkreta Ukrainafrågan som i den fortsatta relationen till Lukasjenka.

DN, SvD

SR

SVT

0 Svar to “Toppmöte med flera agendor”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin