Nej, Lukasjenka är inte neutral i Ukrainakonflikten

lukasjenka putin

Aljaksandr Lukasjenka och Vladimir Putin övervakar en gemensam militärövning utanför Kaliningrad, 2013

I det färska numret av tidskriften Vårt försvar skriver jag om den säkerhetspolitiska relationen mellan Belarus (Vitryssland) och Ryssland, mot bakgrund av det pågående kriget i Ukraina.

Rubriken för min artikel är ”Lojalitet under neutralitetens täckmantel”, och den tes som jag för fram är att Lukasjenkas påstådda neutralitet i Ukrainakonflikten är en skenbild. Ett kort utdrag ur texten:

Belarus är i själva verket helt beroende av Ryssland i flera avseenden, inte minst ekonomiskt och militärt. Den belarusiska ekonomin skulle till exempel kollapsa om det inte vore för de omfattande ryska subventionerna av olja och gas.

På det militära området är beroendet lika påtagligt. De båda länderna har ett gemensamt luftförsvar. Man håller regelbundet gemensamma försvarsövningar med utgångspunkt i ryska säkerhetspolitiska intressen. På senare tid har också Rysslands militära närvaro i Belarus utökats genom inrättandet av en flygbas i staden Baranavitjy. Ytterligare en kommer att placeras i Babrujsk under 2015.

Det starka och ojämlika beroendeförhållandet gör att Ryssland i ett skarpt läge kan räkna med fullständig lojalitet från Lukasjenka. Att Lukasjenka ändå försöker framstå som neutral och självständig har i första hand två orsaker: Dels hoppas han kunna förbättra relationen med Väst och på så sätt öka möjligheterna till ekonomiskt stöd därifrån i framtiden. Dels inser han att det budskap om ökad integration med Ryssland som han själv har förespråkat konsekvent under sina tjugo år vid makten nu kan komma att slå tillbaka mot honom själv. Belarus riskerar på sikt att drabbas av samma öde som Krim, något som förstås skulle äventyra Lukasjenkas egen maktposition. För att minska den risken försöker han i viss mån framhäva värdet av belarusisk självständighet inför den växande del av befolkningen som skulle välkomna att Belarus i praktiken blev en del av Ryssland.

Hela artikeln kan läsas på sidorna 36-37 i tidskriften Vårt försvars PDF-version:
Vårt försvar, nr. 4/14

Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin