Och vinnaren är… Lukasjenka!

lukasjenka

Nöjd vinnare efter toppmötet i Minsk

Medan man världen över nu diskuterar och tolkar utfallet av den överenskommelse som gjordes vid Ukrainaförhandlingarna i Minsk, så är analytiker i Belarus (Vitryssland) hur som helst rörande överens om att president Lukasjenka definitivt gått segrande ur mötet.

Genom att agera värd för det storpolitiska skeendet har han fått möjlighet att framstå som en viktig aktör på den internationella arenan. Och ledarna för Tyskland och Frankrike, som i normalfallet inte bör ha någon kontakt med Lukasjenka överhuvudtaget på grund av EU:s rådande sanktionspolitik gentemot Belarus – Lukasjenka är ju själv föremål för sanktioner och tillåts därför inte resa in i EU – kom nu till Minsk och skakade leende hand med diktatorn framför ett enormt pressuppbåd. Lukasjenka såg dessutom till att krydda scenen lite extra genom att räcka fram en blombukett till Angela Merkel!

merkel luka

Merkel får tulpaner av Lukasjenka

Bara en formsak, kan man kanske tro. Men även dessa formsaker är oerhört viktiga för Lukasjenka som har ett behov av att inför hemmaopinionen visa upp tecken på internationell legitimitet, något som sedan länge varit en uppenbar bristvara för honom. Toppmötet blev på så vis en PR-mässig fullträff för Lukasjenka.

Och vad värre är, EU:s agerande på senare tid ger intrycket av att man faktiskt ser på Lukasjenka med blidare ögon än förut. Inte nödvändigtvis för att man hyser illusioner om att han är på väg att förvandlas till någon demokrat. Nej, det handlar snarare om att den värdebaserade utrikespolitik som unionen tidigare fört – och som omöjliggjort ett accepterande av den belarusiska regimen – nu sakta men säkert håller på att ersättas av en hållning där geopolitiska intressen är helt dominerande, och där EU fåfängt nog ser en poäng i att försöka vinna över Lukasjenka på sin sida i dragkampen med Vladimir Putin i Ryssland.

Utrikesminister Uladzimir Makej bekräftade för övrigt i en intervju häromdagen att relationen mellan Belarus och EU är på väg att radikalt förändras i positiv riktning. Han meddelade också i detta sammanhang att han de närmaste veckorna kommer att ta emot besök av flera högt uppsatta politiker från olika EU-länder.

0 Svar to “Och vinnaren är… Lukasjenka!”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin