OSSE underkänner valet – men formulerar sig olyckligt

osse odihrOSSE:s valobservatörer har nu presenterat sin preliminära rapport och slutsatserna vad gäller valets genomförande är glasklara: Valet levde inte upp till OSSE:s kriterier för demokratiska val. Valet får alltså underkänt.

Men djävulen gömmer sig som bekant i detaljerna…

På sin hemsida rubricerar OSSE sin valrapport så här: ”Reforms needed to address substantial shortcomings in Belarus election, international observers say, after peaceful presidential campaign.”

Inom OSSE måste de vara medvetna om att just ”peaceful” är ett nyckelord i den pågående politiska diskussionen angående EU:s Belaruspolitik. De måste också vara medvetna om att just det omdömet är helt meningslöst i beskrivningen av situationen i Belarus, utan en förklaring till varför det är så lugnt och fridfullt, nämligen på grund av att regimen i praktiken förbjuder allt aktivt offentligt motstånd. Gång på gång har ju regimen också visat sig beredd att ta till brutalt våld för att upprätthålla den ordningen. Man skrämmer människor till tystnad, helt enkelt. Att man just under valet avstod från våld och fängslanden för att tillfälligt visa upp en fin fasad är irrelevant i sammanhanget.

Men genom att lyfta fram ordet ”peaceful” ger OSSE dels den belarusiska regimen en oförtjänt möjlighet att pumpa ut något positivt i sin propaganda, dels får de inom EU som (av geopolitiska skäl) vill lindra sanktionerna mot Lukasjenka något att hänvisa till, som lika oförtjänt motvikt till rapporten om fusket.

Det som kunde varit en stark och tydlig rapport till stöd för demokrati och mänskliga rättigheter riskerar nu att utnyttjas av krafter som har en helt annan agenda, vilket är högst beklagligt.

0 Svar to “OSSE underkänner valet – men formulerar sig olyckligt”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin