Gav Sverige klartecken till att bjuda in Makej?

makej 2

Uladzimir Makej

För någon vecka sedan framkom att Belarus (Vitrysslands) utrikesminister Uladzimir Makej bjudits in till ett EU-möte i Krakow rörande det östliga partnerskapet, där Belarus är ett av de deltagande länderna. Makej avstod förvisso från att åka, men att han överhuvudtaget fick en inbjudan är mycket märkligt med tanke på att han är föremål för EU:s riktade sanktioner mot statstjänstemän med ansvar för grova människorättsbrott. Därmed är han också nekad inresa till EU.

Det har förekommit diskussioner och förslag om att undanta Makej från sanktionerna för att han i sin roll som utrikesminister lättare ska kunna utföra sitt diplomatiska arbete, inte minst gentemot EU. Något sådant beslut har dock inte fattats, eller åtminstone inte offentliggjorts.

Nu inställer sig frågan: Gav Sveriges regering  – som för övrigt var initiativtagare till det östliga partnerskapet tillsammans med Polen – klartecken till att bjuda in Makej till Krakow, i strid med gällande EU-sanktioner? Eller är det till och med så att EU:s beslutsfattare i hemlighet redan har beslutat att avskaffa sanktionerna mot Makej? Kanske kan Sveriges utrikesminister Carl Bildt ge ett förtydligande svar på dessa frågor?

Jag har tidigare här på bloggen argumenterat för att sanktionerna mot Makej bör kvarstå. Att lindra dem skulle sända helt fel signaler till Lukasjenka-regimen, som hittills inte gjort någonting för att tillgodose EU:s demokratiseringskrav.

Lämna en kommentar




Ales Bjaljatski berättar själv

Spela ”Tystade röster”!

Arkiv

wordpress stats plugin